The renovation of this 1970’s home sought to create a stronger indoor-outdoor connection, while minimizing its effects on the natural environment through extensive energy efficiency upgrades. The home’s beautiful exterior space is now connected to the interior space through large floor-to-ceiling windows across the rear of the home. The floorplan has been completely revised to incorporate a more open-concept design, which allows the interior space to be flooded with natural light.

Overall, the energy-efficiency measures have reduced the home’s annual energy consumption from 403 to 104 GJ/year – a 74% reduction. This home is now 43% more efficient than a similar new home built to the Ontario Building Code. Renovations have reduced the greenhouse gas emissions of this home from 18.8 to 3.4 tonnes/year.